Bahan-Bahan:
- 6 biji telur
- 1 cawan tepung Hong Kong (Boleh beli kat kedai bahan kek)
- 1/2 cawan gula kastor
- 1 Cawan susu sejat pekat
- sedikit ovelet
- 250 g butter (Saya guna buttercup)
- Perisa Vanilla
- 3 pewarna (Hijau, Purple, Pink)
- Asam gambir (Tak tau nama sebenar. ala makanan ringan zaman budak-budak tu)
- Sari kaya
- Pukul mentega dengan gula sehingga menjadi putih dan gebu.
- Masukan susu dan pukul lagi sehingga kembang
- Masukan telor satu persatu dan pukul.
- Kemudian masukan tepung sedikit demi sedikit dan teruskan memukul sehingga adunan sebati dan lembut.
- Masukan pula ovelet dan perisa vanilla dan kacau sehingga sebati.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian
- Masukan warna berbeza mengikut bahagian.
- Panaskan periuk kukus dan loyang anda. (Jangan lupa sapukan sedikit mentega pada loyang)
- Bahagian bewarna hijau tambahkan 3 sudu besar sari kaya
- Masukan 3 sudu makan dalam loyang anda.
- Adunan mula mencair dan ratakan.
- Kukus sehingga 5-10 minit.
- Ulangkan untuk lapisan2 berikutnya.
- Saya letakan gambir pada setiap 3 lapisan.
- apabila siap semua lapisan sejukan kek anda dan potong
- sedia dihidang.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment